Lettergrootte:

Zorg voor dove ouderen Haaglanden in de toekomst

Op 28 mei was er op het Gebarenplein een themabijeenkomst over de toekomstige zorg voor oudere doven uit Haaglanden.
De thema werd georganiseerd door HaWeDo (Den Haag) en WeZoDo.

Er is in Nederland een zorginstelling voor oudere doven en dat is de Gelderhorst, gelegen in Ede. Maar niet iedereen die zorg behoeft wilt daarheen verhuizen. Ze willen om begrijpelijke redenen het liefst in hun eigen bekende buurt blijven in de nabijheid van hun kinderen en vrienden. Maar dan zijn ze voor zorg afhankelijk van horende instellingen met de bekende nadelen als miscommunicatie, isolement en onbegrip. De nadelen leiden ertoe dat een groepje met een idee kwam voor zorg voor oudere doven binnen de Haaglanden.

Hun plannen werden tijdens de bijeenkomst uiteengezet.

Kort samengevat: Alle vormen van zorg zouden op een plek gecentraliseerd worden met verschillende trappen naargelang zorgbehoefte.
Men kan daar (in de buurt) zelfstandig wonen.
Bij behoefte aan meer zorg kan mantelzorg worden toegepast en heeft men volledige zorg nodig, dan is opname in zorginstelling mogelijk. Personeel zou gebarentaalkundig moeten zijn, mantelzorg kan worden verricht door doven.
De velen aanwezige toehoorders zijn enthousiast over de plannen en er werden velen vragen gesteld over het hoe en wat. Maar niet alle antwoorden kunnen beantwoord worden want veel is nog onzeker.

Maar een werkgroep gaat in ieder geval aan de slag om te proberen de plannen te verwezenlijken.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann