Lettergrootte:

Wat is de Nederlandse gebarentaal?

Wat is de Nederlandse Gebarentaal?
In de wereld hebben alle landen een eigen gesproken taal maar ook een eigen Gebarentaal. De Gebarentaal die wij in Nederland spreken noemen wij dan ook de Nederlandse Gebarentaal. De Nederlandse Gebarentaal is de moedertaal van vele doven en slechthorenden in Nederland. Het is ontstaan vanuit de behoefte om met elkaar te kunnen communiceren.

Als we communiceren in het Nederlands praten we met onze stembanden en luisteren wij met onze oren. In de Nederlandse gebarentaal praten wij met de handen en onze mimiek en geluisterd door naar elkaar te kijken. In de Nederlandse Gebarentaal kan je over alles praten

De orale methode
Tijdens het congres voor het Dovenonderwijs 1880 in Europa hebben horende leraren gekozen voor de orale methode in het Dovenonderwijs. Dove/slechthorende kinderen mochten thuis en op school niet gebaren. Zij moesten leren spreken. Ondanks het verbod gebaarde de dove/slechthorende leerlingen in de slaapzalen.

In 1960 heeft de Amerikaanse onderzoeker Stokoe bewezen dat de Gebarentaal een echte taal is met een eigen grammatica en een eigen woordenschat. Eind 1990 hebben alle Nederlandse Doveninstituten gekozen voor een tweetalig onderwijsmodel. In dat tweetalige onderwijsmodel werd er les gegeven in het gesproken Nederlands én in de Nederlandse Gebarentaal.

Gebarentaal erkenning
Al jaren kunnen doven en slechthorenden een schrijftolk en/of een tolk Nederlandse Gebarentaal inzetten in het onderwijs, werk en privé situaties. Tijdens de Corona-crisis zag heel Nederland hoe Gebarentolk Irma op 12 maart 2020 werd ingezet. De Dovengemeenschap was blij dat de Nederlandse gebarentaal op 13 oktober 2020 werd erkend. Iedereen dacht ‘eindelijk!’.

Gebarentaal leren? Ga naar Gebarencursus op locatie of op maat


Deel deze pagina:




WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann