Lettergrootte:

Geschiedenis in het kort

Aan het eind van de jaren 70 in de vorige eeuw hadden de doven een wens om een eigen stichting op te richten om van daaruit hun belangen te behartigen.

Medio december 1979 werd er een werkgroep opgericht, bestaande uit de volgende personen Aart Vos, Jan de Jong, Aleidus Aalderink en wijlen Dick Noordijk. Later voegde Paul Wagenaar zich bij de groep.

Voormalige wethoudster van welzijn van gemeente Zoetermeer, Hannie van Leeuwen bood de helpende hand in realisatie ervan.
Na een moeizame periode was op 19 november 1981 de oprichting van een stichting feit en werden de statuten officieel door een notaris bekrachtigt.

De stichting kreeg de naam WeDoZo, voluit Welzijn Doven Zoetermeer en omgeving. Ze kregen een kleine ruimte aangeboden in het voormalige bejaardenhuis, gelegen in de wijk Seghwaert. Dat was natuurlijk niks want  de mogelijkheden waren heel beperkt.
Later kregen ze de beschikking over eigen ruimte in de flat De Blankaard in de Driemanspolder. Het was weliswaar klein maar in ieder geval een stap voorwaarts.
Alleen was de ruimte niet geschikt om daar activiteiten te organiseren.

Na enkele jaren onderhandelen met de gemeente kreeg WeDoZo een geschikte ruimte in de voormalige Nicolaasschool aan de Nicolaasplein aangeboden en de opening vond plaats op 20 februari 1988.

Het gebouw kreeg de toepasselijke naam Het Gebarenplein. Vandaar uit kon WeDoZo eindelijk optimaal aan de belangen van de doven werken.

Daarbij denken we aan sociale contacten, aanbieden van bereikbare activiteiten, lezingen en aanbieden van diversen cursussen.

Vanwege toevoegen Zorg aan de organisatie en de fusie met onze zusterorganisatie Weldorijn uit Leiden was het nodig om zowel de stichtingsnaam als de statuten aan te passen.
Dat gebeurde officieel op 19 december 2001 en de naam WeDoZo werd omgezet in WeZoDo, voluit Welzijn en Zorg Doven Zuid Holland.

WeZoDo floreerde en groeide wat zich liet terugvertalen in aantal opkomsten en forse stijging van aantal vrijwilligers.
Door aangepaste bestemmingsplan moest WeZoDo uitwijken naar een andere locatie.

De onzekerheid nam ettelijke jaren in beslag en medio 2005 kreeg WeZoDo te horen dat ze moesten verhuizen naar een voormalige school, gelegen aan de 5 Mei-straat 1 te Zoetermeer.
Met vereende krachten werd de ietwat vervallen gebouw opgeknapt tot een prachtige gebouw.
Vanwege de bekendheid bleef de naam Het Gebarenplein van de nieuwe, rolstoelvriendelijke locatie gehandhaafd.

De officiële opening vond plaats op 15 december 2006 door toenmalige wethouder F. Speel en was tevens het startsein voor de viering van 25 jarige jubileum van WeZoDo.

Op 24 december 2018 is het Gebarenplein eigendom geworden van WeZoDo, het gebouw werd gekocht van de gemeente Zoetermeer.

De oprichters van toen hebben stevige fundamenten gelegd waarop de huidige WeZoDo nog steeds kan voortborduren.


Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann