Lettergrootte:

Gebarentaal leren?

Hoe leer ik communiceren met gebarentaal?
Gebarentaal is de eerste natuurlijke taal van dove mensen. In plaats van het gesproken woord gebruiken zij handen en gezicht om duidelijk te maken wat er bedoeld wordt.
Op school, op het werk, onder familie of kennissen, in het buurthuis of bij de sportclub kun je doven ontmoeten of heb je doven zien gebaren.

Er bestaat in de praktijk drempelvrees om met doven in contact te komen. Horenden begrijpen doven niet of doven begrijpen horenden niet. Ook de angst om niet te verstaan te worden of te kunnen verstaan, speelt hierbij een grote rol. Hierdoor wordt communicatie soms gemeden, met het gevolg dat dove mensen apart blijven zitten en geïsoleerd raken.

Een van de gevolgen daarvan is, dat doven (ze zijn in de minderheid) in de marge van de samenleving gedrongen zijn. Maar de drempel tussen doven en horenden kan verdwijnen als u met doven leert communiceren.

Gebarencursussen
Daarom worden er gebarencursussen gegeven. In deze gebarencursussen word je geleerd om soepeler, gemakkelijker en met minder angst met doven te communiceren.

De cursussen zijn ontwikkeld door het Nederlands Gebarencentrum, een ontwikkelingscentrum op het gebied van de Nederlandse Gebarentaal. Het Gebarencentrum verzorgt ook de opleiding aan docenten die gebarencursussen geven. De twee soorten cursussen zijn gebaseerd op twee verschillende vormen van communiceren.
Wanneer je belangstelling hebt om gebaren te leren, zijn er verschillende soorten cursussen waaruit je een keuze kan maken.

Welke cursussen zijn er voor jou?
De cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) raden wij jou aan als je de Nederlandse Gebarentaal wilt leren, of wil je gaan werken met doven. Ook als je geïnteresseerd bent in de opleiding leraar / tolk Nederlandse Gebarentaal, dan raden wij jou aan om deze cursussen te volgen.

Werk je daarentegen met verstandelijk gehandicapten of slechthorenden of met mensen met taal en spraakstoornissen, waar je in Nederlands tegen hen praat en af en toe ondersteund met gebaar, dan raden wij jou de cursus Nederlands (ondersteunt) met Gebaren (NmG) aan.

Voor groepen, bedrijven en/of instellingen
Het is ook mogelijk voor groepen, bedrijven en/of instellingen om een Gebarencursus op Maat (GoM) te volgen, bijvoorbeeld om in overleg een gebarencursus op uw bedrijf, op een voor jou gewenste tijdstip te verzorgen.

Vragen over gebarencursussen?
Maak dan gebruik van ons contactformulier.

Groep NGT ab-1 uit Naaldwijk is geslaagd!

NGT ab1 is geslaagd! Gefeliciteerd!

Groep NGT ab-3 is geslaagd! Gefeliciteerd!


Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann