Lettergrootte:

Unieke stembureau op het Gebarenplein

Op 23 mei was er landelijke verkiezing voor Europees Parlement en op het Gebarenplein was een doofvriendelijke stembureau ingericht in de trant van dat de leden bestonden uit doven of horende gebarentaaldeskundigen. Om een stembureau te mogen bemannen was het volgen van E-learning met een behaalde eindtoets een vereiste. En omdat het voor WeZoDo nieuw was en ze goed beslagen ten ijs wilden komen, werd er als extraatje een praktijkoefening ingelast.

Toen de grote dag aanbrak, was aanwezigheid van lichte spanning voelbaar. Want hoe zou het gaan? Gaat alles wel goed? Is het niet te moeilijk? Maar al snel bleek alles op zijn rolletjes te lopen en de samenwerking onderling verliep soepel, mede dankzij de inbreng van ervaren Dirk Verboom vanuit gemeente Zoetermeer.

Van belang was vooral om geconcentreerd en zorgvuldig bezig te zijn en erop toe te zien of de stemmers zich aan de regels hielden.
De regionale media zoals Zoetermeer-Actief en AD-Zoetermeer, ook op de hoogte van de bijzondere situatie, kwamen langs om foto’s te maken en vragen te stellen. Ook de burgemeester van Zoetermeer C. Aptroot kwam een kijkje nemen.

Wat de langskomende stemmers betreft, de meesten konden het initiatief wel waarderen en sommigen vonden het zelfs de gewoonste zaak van de wereld. In het begin was het rustig maar naarmate de dag vorderde werd het steeds drukker.

Om 21.00 uur sloot het stembureau en toen was een spannend moment aangebroken want de stembiljetten moesten geteld worden en het was belangrijk dat het aantal klopte. Er werd gesorteerd per partij en het totale aantal ervan moest overeenkomen met aantal ingeleverde passen.

Uiteindelijk kon er een zucht van verlichting worden geslaakt, want alles klopte precies. Want stel dat er iets fout is gegaan, dan moet alles opnieuw worden uitgezocht en dat kan een hels karwei zijn. Er waren in totaal 621 stembiljetten en de meeste stemmen op het Gebarenplein gingen naar Forum voor Democratie met als goede tweede Christen Unie/SGP en derde de PvdA.

Het was een lange, vermoeiende dag maar ook een dag, waarop met trots en voldoening werd teruggeblikt. WeZoDo heeft zich van goede kant laten zien. En ja, het is voor herhaling vatbaar. En dan zal er worden geopperd om in een andere zaal een stand neer te zetten met info over gebarentaal of gebarencursussen.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann