Lettergrootte:

Optimalisatie Gebarencontactavond

Doel van optimalisatie is het vergroten aantal opkomsten bij gebarencontactavonden.
Al velen jaren wordt er bij WeZoDo gebarencontactavonden georganiseerd maar de belangstelling nam zienderogen af. En dat is jammer want hoe meer mensen het gebarentaal kennen, hoe groter de kans op bevordering sociale cohesie (verbinding/samenhang)) tussen doven en horenden.

Deze avonden zijn soort opfriscursussen voor hen die eerder gebarencursussen hebben gevolgd maar anderen waaronder ook de doven zijn welkom om aan te schuiven.
Zij kunnen hun gebarenkennis op peil houden en bijschaven. Nieuwe gebaren komen ook aan de beurt. Want evenals de taal, die steeds wordt vernieuwd, is dat ook het geval bij gebarentaal.

Ellemieke Stoof, die velen jaren verdienstelijk optrad als coördinatrice tijdens deze avonden wilde stoppen en Frida van der Meijden-Verdel was bereid om het stokje van haar over te nemen.
Zij zit vol met ideeën en heeft uitdagende thema’s op het oog waaronder ook een rollenspel.
Zij benaderde de belangstellenden persoonlijk en het mag dan ook geen wonder heten, dat de eerste gebarencontactavond van 2019 een uitstekende toeloop kende van 11 personen.

De aanwezigen hebben in meerdere of mindere mate contacten/relaties op diversen gebieden met de auditief beperkten en vinden het belangrijk om drempelloos met die groep te kunnen communiceren.

De eerste avond van het jaar ging het voornamelijk om kennismaken in gebarentaal met elkaar.
Tot verbazing van de aanwezigen blijkt Cees Vrielink, een dove gast over “ouderwetse” op school zelf aangeleerde gebaren te beschikken die volkomen afwijkt van datgene wat de aanwezigen hebben geleerd. Dat heeft te maken met de dovencultuur van vooral de oudere generatie en aanpassen van dit “ouderwetse” gebaren is ook geen must.

Frida heeft plannen om de toeloop te vergroten door propaganda in filmvorm te maken op Facebook, Instagram, enz. Ook wil zij een whatsapp-groep vormen met de aanwezigen en belangstellenden.
Kortom, de eerste avond is allen goed bevallen en het vervolg ziet er hopelijk ook goed uit.

Belangstelling om gebarencontactavond bij te wonen? Dan kan je contact opnemen voor meer informatie via ons contactformulier.

Korte interview met bezoeker gebarencontactavond
Inez van Arkel, die werkt met mensen met auditieve en verstandelijke beperking, volgt sinds september vorige jaar gebarencursus. Die cursus vindt zij leuk maar ook pittig.
Maar zij begint het steeds meer onder haar knie te krijgen.
Gebaren die in rap (snel) tempo gaan kan zij nog niet volgen.
Al sinds haar 15e wilde zij graag gebaren leren want zij vond en vindt het belangrijk om mensen te verbinden. En uiteraard ook vanwege haar beroep.
Bijwonen van gebarencontactavonden ziet zij als een nuttige aanvulling bij haar gebarencursus.
Zij vond de eerste bijeenkomst gezellig en leerzaam verlopen.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann