Lettergrootte:

Op goede weg met Nederlandse gebarentaal

Na een decennialange strijd door de dovengemeenschap ziet het er goed uit met de wet erkenning Nederlandse gebarentaal (NGT) maar we zijn er nog niet.
Wel bijna maar er is nog een horde te nemen, namelijk stemming door de Eerste kamer.
Wat vooraf ging: Op 1 september werd er op initiatief van de politieke partijen ChristenUnie, PvdA en D66 binnen de tweede kamer gedebatteerd over erkenning NGT. Het vervolg vond plaats op 8 september.
Het wachten was op de stemming door de Tweede kamer. En die werd op 22 september gehouden met als resultaat dat het wetsvoorstel erkenning Nederlandse gebarentaal unaniem werd aangenomen. En dat mag gezien worden als een vreugdevol moment voor de dovengemeenschap maar zoals eerder geschreven:
Er is nog een horde te nemen, namelijk de Eerste kamer en de plenaire vergadering bij hen staat op de agenda van 13 oktober, dus zeer binnenkort.

Als het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, dan ondertekenen de Koning en de verantwoordelijke minister de wettekst.
Na publicatie van het wetsvoorstel in het Staatsblad, kan de wet ingaan.
Het blijft vooralsnog spannend maar het ziet er ook kansrijk uit.
Maar iets is pas 100% zeker als ook de Eerste kamer hun fiat heeft gegeven.
Dan pas kunnen de armen echt in de lucht.
Als de gebarentaal erkend wordt, dus een officiële status krijgt, dan betekent dat voor de doven en slechthorenden een erkenning van volledig burgerschap, identiteit, dovencultuur, geeft hun meer rechten en wordt informatie voor hen veel beter bereikbaar.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann