Lettergrootte:

Koninklijke onderscheiding voor Rudi Hietbrink

Op 24 april 2020 is in de gemeente Leidschendam-Voorburg Rudi Hietbrink door Burgemeester Tigelaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft deze onderscheiding niet voor één specifieke vrijwilligersfunctie gekregen, maar voor de gehele omvang van de vrijwilligerswerkzaamheden die hij in zijn leven heeft uitgevoerd. Al bijna zestig jaar zet hij zich vrijwillig in voor diverse instanties op verschillende vlakken voor de Nederlandse maatschappij.

Waar hij ooit is begonnen als vrijwilliger bij kindercircus het Kraaiennest, hebben zijn activiteiten daarna vooral te maken met het belang van zijn dove medemens. Het verbeteren en borgen van de toegankelijkheid voor doven en slechthorenden is een van zijn persoonlijke speerpunten. Ook het behouden en intensiveren van de dovencultuur hoort hierbij. Zijn taken vonden en vinden grotendeels plaats binnen Cultuur, Onderwijs en de Kerk.

Rudi is op zeer jonge leeftijd als gevolg van een hersenvliesontsteking doof geworden. Hij was enig doof kind in een gezin met een horende moeder en 3 horende zussen. Zijn moeder stond er, volgens de tijdsgeest, op dat hij ‘oraal’ sprak en gebarentaal was uit den boze. Ook op zijn school Effatha mochten leerlingen in die tijd geen gebaren gebruiken. In de tijdgeest van toen was men er zich niet van bewust dat daarmee een moedertaal en identiteit werden ontzegd. Alleen in zijn eigen vrije tijd en onder vrienden mocht hij onbeperkt geoorloofd gebaren en daar kon hij zichzelf zijn als dove.

Zijn ervaringen maken hem vastberaden om waar hij ook is en wat hij ook doet hij de belangen van doven en de (verschillende) aspecten van de dovencultuur onder de aandacht te brengen en te verbeteren. Hij is daar op jonge leeftijd mee gestart en gaat er tot de dag van vandaag mee door.

Er wordt geschat dat 1,3 miljoen mensen in Nederland niet goed kunnen horen. Bijna een half miljoen mensen ondervinden dagelijks hinder van hun gehoorverlies. Hiervan zijn er ongeveer 30.000 mensen doof of zwaar slechthorend. Doof zijn is in Nederland een lastige handicap. De handicap is ‘onzichtbaar’ en Nederland kent, in tegenstelling tot andere Europese landen, weinig regelingen voor doven. Toch heeft dit Rudi er nooit van weerhouden om actief bezig te zijn en zich specifiek voor doven en de dovencultuur in te zetten. 

De aanvraag voor een koninklijke onderscheiding is o.a. ondersteund door Stichting MEE Rotterdam Rijnmond, Postzegelclub Filatelie WeZoDo, Interkerkelijk Dovenpastoraat, Cliëntenraad Effatha /Centrale Cliëntenraad KEGG en de voormalige Stichting Handtheater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann