Lettergrootte:

Kennismaking met een ex-stagiair

Anke aan het werk achter de bar.Haar naam is Anke Otten, 51 jaar en woont in Den Haag. Zij heeft 20 jaar gewerkt als computerprogrammeur en volgt nu de opleiding schrijftolk. Zij is getrouwd en heeft 2 kinderen, jongens van 15 en 18 jaar oud.

Anke is altijd computerprogrammeur geweest en wilt voor haar pensioen nog een carrière switch maken. Zij heeft gekozen om schrijftolk te worden omdat het werk haar leuk lijkt.

Haar jongste zoon is (matig) slechthorend, de twee jarige opleiding lijkt te overzien, er is voldoende werk en heel belangrijk: Het werk lijkt haar leuk en afwisselend.

Anke volgt nu een opleiding aan de Hogeschool Utrecht en heeft nog 1,5 jaar te gaan.
In het verleden heeft zij bij WeZoDo de gebarencursussen A en B voor algemeen belangstellenden gevolgd. Tijdens de opleiding tot schrijftolk heeft zij ook gebarentaal-cursussen gehad wat resulteerde in het halen van niveau A1+. Nu heeft Anke les in NmG op de Hogeschool Utrecht.

Na haar stageperiode bij WeZoDo heeft zij besloten als vrijwilliger bij bardiensten verder te gaan.
Ten eerste voor de gezelligheid en ten tweede omdat zij graag wil leren communiceren met doven en slechthorenden vanwege haar opleiding en de wens om schrijftolk te worden.

In haar ervaring doet iedereen achter en voor de bar zijn of haar uiterste best om met haar te communiceren, op welke manier dan ook. Geregeld moet zij om herhaling vragen maar dat ervaart zij niet als storend. Met NGT komt Anke er niet helemaal maar voor de rest kon zij in gesproken Nederlands communiceren.

De begeleiding tijdens stage vanuit WeZoDo vond zij prima. Alles werd duidelijk uitgelegd en Anke vond het fijn dat zij ook inspraak had. Verder, de papieren (de stage-overeenkomst en achteraf de verklaring dat zij stage had gelopen) waren goed geregeld.

Haar hoofddoel was interactie in de dovenwereld en daar heeft zij bij WeZoDo alle gelegenheid toe gekregen. Anke vindt WeZoDo een ideale stageplek voor de studenten Hogeschool Utrecht om hun gebarenkennis te kunnen ontwikkelen.

Op de vraag waarom de mensen, die eerder stage hebben gelopen altijd na verloop van tijd stoppen met het vrijwilligerswerk antwoordt Anke, dat zij het zich wel kan voorstellen dat men ermee stopt als men is afgestudeerd. Dat heeft niks met WeZoDo te maken maar met veranderde omstandigheden en een drukker leven.

De kansen inschatten, dat de horenden ook op het Gebarenplein moeten komen als gevolg van veranderende beleid kan Anke niet. De communicatiedrempel zou belemmerend kunnen werken.
Maar volgens haar hangt het succes van slagen eerder af van de aard van de activiteiten.

De communicatiedrempel zou haar in ieder geval niet tegenhouden om toch naar het Gebarenplein te gaan ondanks dat zij het moeilijk vindt om langdurige en diepgaande gesprekken te voeren met doven en slechthorenden.

Anke vindt het knus (gezellig) op het Gebarenplein. Vaak zijn er speciale versieringen, bv. met kerst, die het extra gezellig maken en er zijn diverse leuke plekken om te zitten.

De sfeer bij WeZoDo vindt zij prettig. Het is voelbaar, dat de mensen bij WeZoDo komen om een leuke avond samen te hebben. Zij geniet ervan als zij de interactie (wisselwerking) tussen de gasten ziet alsof ze 1 grote familie zijn.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann