Lettergrootte:

Indrukwekkende “ De Kunst van Zien”

beppie maljers

Bij WeZoDo wordt er momenteel een expositie gehouden met schilderijen.
De titel van de expositie is “De Kunst van Zien”.
Als je de ruimte op het Gebarenplein binnenloopt waar de schilderijen hangen, zie je 15 schilderijen, de ene mooier dan de andere.
De bezoekers vinden het knap, dat de schilderijen gemaakt zijn door doofblinden/doofslechtzienden. En daar kunnen ze zich verder niets bij voorstellen.
Tot het moment, dat ze de bij een schilderij hangende bril kunnen opzetten, die zo ongeveer laat zien hoe de beperkte zicht van de schilder of schilderes is.
Dat doet het gevoel opkomen dat het wel heel bijzonder is dat een doofblinde/ doofslechtziende tot zoiets in staat is.
Om te ervaren hoe het er in werkelijkheid toegaat en om zich in te leven in de belevingswereld van een doodblinde/ doofslechtziende, kunnen de bezoekers ook deelnemen aan een workshop.
Tijdens een workshop moeten de deelnemers een kleine schilderij maken en ze krijgen allen een bril op met zeer beperkte of nagenoeg geen zicht. Ze moeten alles doen op tast en hun vingers dienen als een kwast.
De reacties na afloop waren steevast, dat het heel inspannend was, toch wel eng en dat je na een paar luttele minuten al moe was.
En dan hebben we het over een piepkleine en simpele tekeningen, dit in tegenstelling tot de ware kunstwerken van een doofblinde/ doofslechtziende.
Dat doet de bewondering alleen maar toenemen.
Ook kunnen de deelnemers deelnemen aan een soort rollenspel.
Ze krijgen een blinddoek voor hun ogen en gaan ontbijten, weer op tast.
Dat levert uiteraard hilarische momenten op zoals graaiende en zoekende handen, omvallen van bekers en knoeien.
De deelnemers hebben daarnaast het geruststellende gedachte, dat ze na hun actie de bril kunnen afzetten en weer de normale zicht hebben.
Maar voor een doofblinde/ doofslechtziende gaat dat niet op.
Het is voor hen simpelweg de keiharde realiteit.
Kortom, door de schilderijen te bekijken en mee te doen aan workshop kunnen we even een kijkje nemen in de belevingswereld van doofblinde of doofslechtziende en zijn we diep onder de indruk geraakt van de prestaties die ze hebben geleverd en overtuigd van de zwaarte van hun leven.
En ja, het is echt de moeite waard om de expositie te bezoeken.

Tom VoskuijlDeel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann