Lettergrootte:

Gebarencafé brengt doven en horenden samen


Gebarencafé is integratiebevorderend

Het gebarencafé, binnen een gewoon café, is een ontmoetingsplek voor doven, gebarentolken en gebarentaalgebruikers en de communicatie verloopt via gebarentaal.

In 1999 werd het eerste gebarencafé gehouden in Ede, georganiseerd vanuit De Gelderhorst. Sindsdien breidden het aantal gebarencafés in het hele land uit en er komen nog steeds nieuwe bij.

De vraag is waarom velen het bezoeken aan een gebarencafé prevaleren boven die van welzijnsstichtingen.
Een sfeervolle omgeving, de nabijheid, de vrijblijvendheid, kansen om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie weet?
Ook zien sommige doven het bezoeken van een gebarencafé als een soort reünie. Ze zien hun oude bekenden na velen jaren weer terug en herpakken hun relatie.

Het streven van de meeste organisatoren is echter het creëren van een plek waar doven en horenden elkaar kunnen ontmoeten en waar de horenden zich bewust kunnen raken van een andere manier van communiceren zoals de gebarentaal.

In het begin zijn de meeste horenden vaak nog terughoudend, kijken ze alleen maar en na verloop van een tijdje vinden ze er niets vreemds meer aan, sterker nog, sommigen zoeken contact met doven op en raken geïnteresseerd in gebarentaal, zodanig, dat ze graag de gebarentaal willen leren.

En dat heeft onmiskenbaar positieve gevolgen voor de integratie van de doven in de maatschappij.
Een minpunt van een gebarencafé is, dat het ten koste kan gaan van aantal opkomsten bij “gesloten” welzijnsstichtingen voor doven zoals WeZoDo.

Het bestaan van een gebarencafé neemt immers de behoefte af om naar een stichting te gaan.
Maar om het op zijn Cruijffiaans te zeggen: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”.

Het voordeel zit hem in mogelijke toename aantal aanmeldingen gebarencursussen.
Want degenen die tijdens het bezoeken van een gebarencafé aangeven geïnteresseerd te zijn in gebarentaal worden geattendeerd dat ze bij die stichtingen een cursus kunnen volgen.
En daar zit de winst voor de stichtingen.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann