Lettergrootte:

Doofvriendelijk stembureau in Zoetermeer

Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement van aanstaande donderdag 23 mei, is er in Zoetermeer voor het eerst een doofvriendelijk stembureau. Het stembureau zal worden bemand door dove personen en horende personen die gebarentaalvaardig zijn. Voor de zekerheid zijn er de hele dag ook tolken Nederlandse Gebarentaal aanwezig.

Al jaren kunnen bewoners stemmen op het Gebarenplein van WeZoDo, de Stichting Welzijn & Zorg Doven. Het stembureau werd echter nog niet eerder door doven bemand.

Gebarenplein
Het idee voor een doofvriendelijk stembureau kwam van Wilfred van der Pluijm, medewerker Public Relations van WeZoDo. De gemeente vond het een goed initiatief en gaf haar goedkeuring. ‘Het was belangrijk om geschikte mensen te vinden en dat is gelukt,’ zegt Wilfred.

Op donderdag 23 mei kan er dus volledig in gebarentaal worden gecommuniceerd op het Gebarenplein. Een stembureau dat compleet bemand wordt door doven en gebarentaalvaardige horenden, is uniek in Nederland. ‘Het Gebarenplein is overigens voor iedereen goed bereikbaar en ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers,’ vertelt Wilfred. ‘En na het stemmen kun je voor versnaperingen terecht aan onze bar.’Deel deze pagina:WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann