Lettergrootte:

Doofvriendelijk stembureau in Zoetermeer

Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement van aanstaande donderdag 23 mei, is er in Zoetermeer voor het eerst een doofvriendelijk stembureau. Het stembureau zal worden bemand door dove personen en horende personen die gebarentaalvaardig zijn. Voor de zekerheid zijn er de hele dag ook tolken Nederlandse Gebarentaal aanwezig.

Op donderdag 23 mei kan er dus volledig in gebarentaal worden gecommuniceerd op het Gebarenplein. Voorheen kon al gestemd worden bij WeZoDo, maar werd het bureau bemand door horende personen, aangesteld door de gemeente.

Het huidige concept was een idee van Wilfred van der Pluijm, vrijwilliger bij stichting WeZoDo en zelf doof. “Het idee is ontstaan door de vraag op social media of het stembureau van 20 maart ook uit doven bestond”, legt van der Pluijm uit. “Dat was toen niet het geval, en zodoende maakte ik daar werk van om dit te realiseren. In onze regio is dit stembureau echt uniek.”

Het streven van WeZoDo is om voor elke verkiezing in de toekomst een doofvriendelijk stembureau te plaatsen bij het Gebarenplein van WeZoDo in Zoetermeer. De stembureauleden, zowel de gebarentaalvaardigen als de tolken, zijn voor aankomende verkiezingen inmiddels getraind en aangesteld. “Het Gebarenplein is overigens voor iedereen goed bereikbaar en ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers,” vertelt Wilfred. “En na het stemmen kun je voor versnaperingen terecht aan onze bar.”Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann