Lettergrootte:

Corona versus WeZoDo

Het Gebarenplein is al geruime tijd op slot als gevolg van maatregelen tegen coronavirus. In de vorige nieuwsbrief werd geschreven dat het Gebarenplein voorlopig tot 6 april is gesloten. Voorlopig want het e.e.a. hangt af van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus.
Helaas staan die ontwikkelingen niet toe om op 6 april de deuren te openen en is besloten om die periode voorlopig te verlengen tot 1 juni.
Hoe langer de sluiting voortduurt, hoe meer het besef groeit dat WeZoDo een belangrijke functie heeft voor de doven en slechthorenden.
Want er komen steeds meer signalen dat WeZoDo node wordt gemist.
Het gemis aan de sociale contacten, gezellige samenzijn en gezamenlijke activiteiten groeit onder de doven en slechthorenden en is voor hen meer voelbaar in een tijd van afstand houden en thuisblijven.
Weliswaar kunnen de andere contactmogelijkheden zoals appen en beeldtelefoons verlichting brengen maar iemand in het echt spreken of gebaren voelt veel beter dan digitaal communiceren. En eenzaamheid ligt voor sommigen op de loer.
De grote vraag is wanneer de deuren van het Gebarenplein weer opengaan.
Dat weet niemand. Dat hangt af van het verlichten van de maatregelen.
Naar het nu uitziet, het handhaven van onderlinge afstand van 1,5 meter blijft nadien nog geruime tijd voortduren. Opheffing daarvan is afhankelijk van het ontwikkelen van een nieuw vaccin tegen het virus. En dat kan zomaar 1 jaar of langer duren.

De grote vraag is: Als de maatregelen worden verlicht waardoor het Gebarenplein weer open mag met dien verstande om die 1,5 meter afstand te handhaven, is dat dan toepasbaar op het Gebarenplein?
Bij veel activiteiten zal dat wellicht niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld, kan je rummycubben waarbij de deelnemers 1,5 meter van elkaar zitten?
En dat geldt voor meer activiteiten. Hoe kan je communiceren met doofblinden/slechtzienden via vierhandengebaren zonder beschermende kleding?
En moet je de mensen de toegang verbieden als de toeloop te groot is?
Al met al zijn er veel vragen en onzekerheden.
Maar het Gebarenplein gesloten houden tot er een vaccin is, is eigenlijk geen optie.
Oplossing zou een slimme strategie met strenge afspraken kunnen zijn.
Dat is niet eenvoudig want dan moeten er misschien keuzes worden gemaakt en dat kan pijn doen.
Daarom is het voor WeZoDo en uiteraard voor de mensheid te hopen dat er snel een werkbaar vaccin komt. Dan kan het op het Gebarenplein weer als vanouds zijn.
Voor nu: Hou vol! Was je handen regelmatig, houd voldoende afstand en blijf thuis.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann