Lettergrootte:

Aan de praat met Theo Stoter

Ja, wie kent hem niet.
Een bekende figuur binnen de dovenwereld.
Een ruwe bolster blanke pit.
Die van grapjes houdt maar ook serieus kan zijn.

Hij is Theo Stoter, een 62-jarige man die geboren is Rotterdam en momenteel met plezier woont in Zoetermeer.
Hij is doof geboren en de oorzaak moet waarschijnlijk worden gezocht in een gifaanval, die zijn vader tijdens de tweede wereldoorlog overkwam met als waarschijnlijke gevolg dat de kwaliteit van zijn zaad werd aangetast. Want zijn andere broer en zussen hebben ook een (klein) lichamelijke afwijking. Allen Theo heeft dat niet maar hij is wel doof. Zijn ouders kwamen erachter dat Theo niet kon horen toen hij niet reageerde op een kokende fluitketel.

Theo heeft een broer en twee zussen (zijn ouders zijn al overleden) en met hun heeft hij goede contacten.
Theo heeft een leuke tijd gehad bij zijn ouders en ook bij zijn oom, bij wie hij later tijdelijk ging wonen omdat zijn moeder een periode als gevolg van zware depressie niet voor de drie grotere kinderen kon zorgen.
Allen de jongste bleef bij haar.

Theo is een tevreden CI (cochlair implantaat) drager en luisterd graag naar muziek.
Alleen in een rumoerige omgeving binnen de dovenwereld draagt hij zijn CI niet.

Vanwege het geloof van zijn ouders ging hij in eerste instantie naar Effatha in Voorburg maar toen zijn ouders ten gehore kwam dat hij daar op een internaat moest wonen, besloten zijn ouders hem te plaatsen bij RMI (Rudolf Mees Instituut) in Rotterdam zodat hij iedere dag gewoon naar huis kon.
Theo bewaarde ook leuke herinneringen aan Effatha, want toen Theo 16 jaar oud was, ging hij dikwijls na schooltijd per brommer (Zundapp) naar Effatha omdat hij het daar gezellig vond, vooral met de meisjes.

Maar ook op RMI had Theo het naar zijn zin, was hij een soort leider van de klas en haalde hij veel kattekwaad uit zoals het losraken van een waterleiding toen hij eraan ging hangen. Hij heeft dikwijls straf gekregen (in de hoek staan).

Ondanks dat hij op RMI nooit huiswerk had, slaagde hij voor zijn diploma elektrotechniek.

Hij heeft diversen banen gehad vooarl als elktromonteur, was ook een tijdje actief als tuinman en glazenwasser, samen met zijn schoonvader. Momenteel werkt hij als elektromonteur bij Voshol, een bedrijf dat gespecialiseerd is in warmte-, elektro-, isolatie-, belichtings- en klimaattechniek.

Zijn werk bestaat voornamelijk uit het samenstellen van schakelkasten voor de tuinbouw. Hij is trots op zijn werk bij Voshol en heeft het naar zijn zin. Theo werkt graag en veel over. Met zijn collega’s kan hij goed opschieten en Theo moet er niet aan denken om met pensioen te gaan. Hij hoopt zolang zijn gezondheid het toestaat na zijn pensionering zo lang mogelijk te kunnen doorwerken.

Op het moment doet Theo niet aan sport, alhoewel hij wel graag wandelt.
Vroeger heeft hij voetbal en volleybal gespeeld en was een keer actief op olympische spelen voor doven in Boekarest (Roemenië).
Daar heeft hij helaas geen prijs gewonnen maar is wel goed ziek geworden, ondanks dat het met klem werd afgeraden, door het drinken van vervuilde water uit kraan.

Wat betreft zijn relaties, hij is twee keer getrouwd geweest en ook weer gescheiden.
Hieraan heeft Theo 5 kinderen overgehouden en hij heeft goede contacten met hun en dat geldt ook voor zijn 2 exen.
2 kinderen wonen nog steeds bij hem thuis en hij kookt vaak voor hun.

Hij heeft het koken geleerd toen hij er na zijn scheiding alleen voor kwam te staan.
Hoewel geen echte keukenprins, vindt hij, dat hij goed kan koken.

Zijn hobby’s zijn fotograferen, filmen, filmmontage en bewerkingen en die zijn hem met een paplepel ingegoten want zij vader hield er ook van en hij mocht vroeger altijd meehelpen. Ook mag hij graag propaganda maken over dovenactiviteiten. Hij verzorgt ook dovennieuws vanuit de hele wereld en informaties hierover krijgt hij van google toegezonden.
Daarnaast kijkt Theo graag naar natuurfilms over wilde dieren op Netflix.

Hoewel het al lang geleden is, is Theo nog steeds bekend als een alias van Tommy Cooper.
Hij deed hem op een perfecte en grappige manier na en tot verdriet van velen is hij daarmee gestopt. De reden om te stoppen was, dat Theo het steeds herhalen ervan beu werd.

Ondanks dat Theo in Rotterdam Zuid heeft gewoond, is hij geen fan van Feyenoord.
In zijn jonge jaren was hij dat wel maar door de vele misdragingen van de supporters (hooligans), is zijn liefde voor Feyenoord weggeëbd.
Voetbal zegt hem niet veel meer, alleen voor het Nederlandse elftal heeft hij nog wel belangstelling.
Wat zijn uitgaansleven betreft, nu hij ouder wordt, blijft hij vaker liever thuis.
Maar als hij uitgaat, dan is dat meestal naar Swedoro en WeZoDo.

Bij WeZoDo is hij ook als vrijwilliger actief op gebied van media. En hij vindt het geweldig dat er nu bij WeZoDo ook nieuws in gebarenfilms worden gemaakt want hij vindt het belangrijk dat iedereen het nieuws kan volgen. Over de verschillen tussen Swedoro en WeZoDo, Theo snapt niet waarom het Swedoro wel lukt om jongeren binnen te halen en WeZoDo niet.

Ook vindt Theo het leuk om naar een gebarencafé te gaan omdat hij daar nieuwe gezichten tegenkomt. Theo denkt dat de nog steeds groeiende populariteit van gebarencafés in de toekomst weer minder wordt als de nieuwigheid eruit is. Alleen begrijpt hij niet goed waarom de gebarencafé-bezoekers (in de regio) niet naar het Gebarenplein gaan. Daar kunnen ze elkaar toch ook ontmoeten.

Wat de toekomst van WeZoDo betreft, daar heeft hij twijfels over en vindt het erg jammer dat de voor de ontwikkeling belangrijke groep PR (public relations) is opgestapt. Maar Theo hoopt wel dat WeZoDo blijft bestaan.

Verder vindt hij gezondheid en geluk in het leven belangrijk en is hij geen echte materialist, alhoewel Theo een auto wel belangrijk vindt, vooral voor contacten met andere doven want daarvoor is openbaar vervoer te omslachtig.
Vroeger ging hij met zijn ouders altijd naar de kerk, iets wat hij nu niet meer doet maar hij is wel gelovig en gelooft in een leven na de dood in de vorm van een hemel.

Op vakantie gaan is voor hem op het moment geen vereiste omdat hij alleen is.
Maar hij beleeft wel leuk herinneringen aan de vroegere kampeervakanties in diversen landen met zijn ouders.
Om later op de oudere leeftijd naar de Gelderhorst te gaan, daar moet Theo niet aan denken. Zolang hij gezond blijft wil hij gewoon thuis wonen. Maar als hij ziek wordt, dan weet hij het niet.

En over WeZoDo, hoewel heel moeilijk, hoopt Theo dat er nieuwe bestuursleden bijkomen want met de huidige drie is het op den duur niet meer vol te houden.

Over een nieuwe relatie, hij zoekt het niet op maar als het komt en het klikt, dan…?Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann