Lettergrootte:

Aan de praat met Simon

Zijn naam is Simon van de Gijze, 67 jaar oud, sinds 2 jaar gepensioneerd en geboren in Rotterdam. Hij woont samen met Meinie van Dijk bij wooncomplex Philadelphia in Den Haag. Ze wonen daar zelfstandig met 20 andere doven waar ze in bepaalde situaties een beroep kunnen doen op de begeleiding. Sinds 8 jaar wonen ze daar tot hun volle tevredenheid.
Als huisdier hebben ze een doofvriendelijke poes Lesha, want Lesha verstaat een paar gebaren.

Bij de geboorte verkeerde Simon in een penibele toestand want toen woog Simon slechts 2 pond (veel te vroeg geboren) en in eerste instantie dachten zijn ouders dat Simon kon horen want hij reageerde op bepaalde geluiden.
Daarom hebben ze hem op een horende school gezet met als gevolg dat hij zich onbegrepen en eenzaam voelde.
Pas later kwamen ze erachter dat Simon doof was en op advies van anderen ging hij naar Effatha in Voorburg. Daar heeft hij een leuke tijd meegemaakt en hij deed aan van alles mee zoals spelen, voetballen, volleyballen, kaarten, enz.

Een minpunt destijds was, dat Simon op zondags niet naar zijn geliefde Feyenoord kon kijken want op die dag mocht vanwege geloofsovertuiging de tv niet aan. Simon heeft geen diploma’s want hij kon moeilijk leren. Ze hebben geprobeerd hem het vak metaalbewerken te leren maar toen dat ook niet lukte ging Simon op jonge leeftijd werken bij SZW. Nadien heeft Simon bij diverse bedrijven gewerkt en zijn laatste vak was als tuinman bij De Haeghe Groep. Al met al heeft Simon een werkzaam leven achter de rug van ongeveer 50 jaar.

Maar uitgewerkt is hij nog steeds niet, want 4 dagen per week voor 3 uur per dag doet hij nog steeds allerlei klusjes in een bos. Dit om verveling na zijn pensionering te voorkomen en natuurlijk om een extra zakcentje.

Zijn jongere vriendin Meinie heeft ook op Effatha gezeten maar vanwege 12-jarige leeftijdsverschil kende Simon haar toen niet. 18 jaar geleden leerde Simon Meinie voor het eerst kennen bij Hagehorst en kregen ze naderhand een relatie. Na overleg met de families en begeleiding gingen ze in eerste instantie een soort latrelatie aan en sinds hun intrede bij Philadelphia wonen ze samen. Ze zijn niet getrouwd maar hebben wel een samenlevingsovereenkomst. Met hun gezondheid gaat het goed, al hebben ze nu en dan last van kwaaltjes. In het verleden had Simon hartklachten maar sinds aanpassen van leefwijze gaat het weer goed.

Een rijbewijs heeft Simon niet. Hij verplaatst zich per openbaar vervoer en net zo lief pakt hij een fiets of gaat hij per benenwagen. Na zijn schooltijd was Simon op diversen sportgebieden actief. Hij heeft een blauwe maandag bij Arentsburg gevoetbald maar omdat hij vaak gepest werd en bijna altijd reserve stond, gaf hij er na 2 jaar de brui aan. Nadien ging hij bij Zwaluw ’60 tafeltennissen en dat deed hij 37 jaar lang. Simon zegt daar de mooiste tijd te hebben beleefd.

En klaverjassen, wat hem met paplepel is ingegoten door zijn vader, doet hij al 44 jaar. Hij was 28 jaar lid van voormalige klaverjasclub Devo ’70 uit Voorburg. Nu nog klaverjast Simon regelmatig bij WeZoDo. Vanwege problemen met de regiotaxi doet hij dat nog maar 1 keer per maand. En voor klaverjassen met anderen, ook horenden is Simon altijd te porren.

Naast Meinie heeft hij nog een grote liefde en dat is Feyenoord. In zijn jonge jaren ging hij eerst op bezoek bij zijn Opa in Rotterdam en daarna gingen ze samen naar Feyenoord. Sinds gewelddadigheden gaat hij niet meer naar de Kuip en kijkt hij louter op tv naar Feyenoord. Van PSV en in mindere mate Ajax moet hij niets hebben maar voor de prestaties van Ajax heeft hij wel bewondering.

Simon heeft leuke herinneringen aan zijn periode met Jos Essers en Marcel van Halderen. Vroeger kwamen ze vaak bij elkaar om spelletjes te doen of om op stap te gaan. Hij genoot vooral van de grapjes van Jos. En die Marcel vond hij soms een boef want hij deed bij Zwaluw ’60 weleens shampoo in zijn schoenen. Verder mist Simon het oude Gebarenhof met zijn gezellige sfeer. Hij was daar ook een tijdje actief als vrijwilliger achter de bar maar omdat communicatie met de klanten moeizaam verliep is hij daarmee gestopt. Regelmatig gaat Simon naar Agora (ontmoetingsplek doven regio Voorburg) voor een gezellige babbel met zijn oude vrienden en kennissen.

Simon heeft nog een broer en een zus en bij zijn moeder van 88 jaar gaat hij soms langs. Zijn droom, mocht hij 70 jaar worden is om samen met Meinie op vakantie te gaan naar Parijs. Over zijn verdere toekomst: Simon heeft weleens gedacht aan de Gelderhorst maar weet niet wat hij ervan moet denken. En Meinie wil helemaal niet daarheen gaan. Maar voorlopig is Simon tevreden met waar hij nu zit en hoopt hij daar oud te worden met Meinie.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann