Lettergrootte:

Aan de praat met Lida

Lida van Ooijen is een goedlachse en drukbezette vrouw,
47 jaar jong en geboren in Den Bosch en woonachtig in Zoetermeer.
En een trotse moeder van een 17-jarige dochter Tamara, die in haar laatste jaar havo zit en nog niet weet wat ze na afronding ervan gaat doen.
Als gevolg van zuurstofgebrek werd Lida na haar geboorte doof.
Zij heeft enkele jaren terug ervoor gekozen om haar hoortoestel te ruilen voor CI (cochleair implantaat) op advies van haar KNO-arts.
Want door veelvuldige verkoudheid ging zij steeds minder goed horen.
Ze heeft wel erg getwijfeld want ze heeft er 1 jaar lang over nagedacht en allerlei informaties ingewonnen vooraleer ze overstag ging.
Maar nu is ze er heel blij mee. Last van bijwerkingen heeft ze niet.
Wat betreft haar familie, zij heeft een uitstekende band met haar vader en 2 zussen.
Ze komen regelmatig bij elkaar en dan is het altijd een feest.
Haar moeder is een paar jaar terug overleden. Lida mist haar nog altijd en denkt vaak aan haar en draagt haar mee in haar hart.
Lida woonde vroeger vlakbij Sint-Michielsgestel maar haar ouders hebben gekozen voor Effatha. Puur vanuit geloofsovertuiging en ook omdat hun voorkeur uitging naar onderwijs in gebarentaal.
Dat betekende dat Lida op een internaat moest gaan wonen en dat deed ze vanaf haar 3e tot 19e jaar. Wel ging ze iedere weekend naar huis.
Zij heeft daar een leuke tijd beleefd met mooie herinneringen waarvan de mooiste uitgaat naar sportdagen met andere scholen.
Verder vond Lida het heerlijk, dat ze op het internaat kon kletsen (gebaren) met haar vrienden.
Ze was toen een braaf meisje en soms een tikkeltje brutaal met soms een grote mond. Maar wel met een klein hartje.
Lida volgde op Effatha opleiding L.E.A.O. (lager economisch en administratief onderwijs) en E.C.A.B.O (economisch en administratief beroeps onderwijs).
Haar eerste baan was bij woningstichting “De Vijf Gemeenten” in Brabant.
Daar verrichte zij administratieve werkzaamheden
Nadien heeft zij nog diverse banen gehad.
En op een gegeven moment was het flink aanpoten want toen had ze maar liefst 5 banen tegelijk. Dat was bij Thuiszorg, PostNL, Philadelphia, Drager en als zzp’er weer bij Thuiszorg. Maar gelukkig viel het goed combineren.
Op het moment heeft zij twee banen, namelijk Thuiszorg en bij Philadelphia.
Lida doet thuiszorg erbij omdat het goed klikt met twee cliënten en ze hen niet in de steek wil laten. En ze vindt het ook leuk om te doen.
Bij Philadelphia is Lida begeleider van een woongroep en haar cliënten zijn zowel doof als horend en hun beperkingen zijn divers. Vanwege haar sociale inslag is omgaan met de cliënten haar op het lijf geschreven.
Zij heeft horende en dove collega’s en ze vindt het prettig dat iedereen de gebarentaal kent. Zo kunnen er geen misverstanden komen.
De coronacrisis heeft een paar gevolgen voor haar werkzaamheden.
Ze moet voldoende afstand houden, wat niet altijd gemakkelijk is en vaak haar handen wassen.
Vooralsnog hoeft ze geen speciale kleding en mondkapjes gebruiken.
In het kader van haar werk volgt Lida opleiding Gehandicapten Zorg MZ (Maatschappelijke Zorg) en daarvoor moet ze op haar 46ste weer de schoolbanken in en dat was flink wennen. Want het was ongeveer 25 jaar geleden toen zij voor het laatst naar school ging. Maar na doorzetten is het haar uiteindelijk meegevallen.
Lida woont samen met Walter Jong en zij kent hem al van schooltijd.
Pas velen jaren later na contacten via Hyves kreeg ze een relatie met hem.
En ze zijn alweer 13 jaar samen. En een paar maanden terug heeft ze iets leuks meegemaakt. Toen werd Walter door de burgemeester Charlie Aptroot koninklijk onderscheiden (lid in de orde van Oranje Nassau) en daar is zij ontzettend trots op.
Eerder was Lida gescheiden en woonde ze in Nieuwegein.
De overgang naar Zoetermeer kostte haar geen moeite want zij zat vroeger op Effatha en is zodoende bekend met Zoetermeer. En ze vindt het fijn in Zoetermeer omdat de stad meer te bieden heeft dan Nieuwegein.
Ook haar dochter Tamara heeft het naar haar zin in Zoetermeer.
Lida merkt in ieder geval niets van haar heimwee naar Nieuwegein.

Lida vindt het maar niks dat iedereen als gevolg van coronavirus thuis moet blijven maar Lida realiseert dat het noodzakelijk is en zij houdt zich goed aan de maatregelen. Ze verwacht dat de situatie nog wel even zal voorduren maar hoopt dat het snel achter de rug is.
Lida vindt het vooral voor de anderen vervelend dat het Gebarenplein nu op slot zit want juist in de huidige situatie (thuis blijven) hebben de doven meer behoefte aan sociale contacten en gezamenlijke activiteiten.
Voor Lida zelf maakt het niet veel uit want door drukte (werk en school) heeft ze toch weinig tijd om naar het Gebarenplein te gaan. Maar ze mist haar vrienden wel.
Over de toekomst van WeZoDo heeft ze echt geen idee maar ze hoopt dat de doven vooral nu beseffen wat WeZoDo voor hen betekent en dat er na afloop van de coronacrisis meer opkomsten zijn en dat er meer inzet van vrijwilligers komt.
In het verleden was Lida zelf vrijwilliger achter de bar maar daar moest ze mee stoppen vanwege drukte.

 

 

 

 

Maar zij is nog steeds als vrijwilliger actief bij CBG (commissie bijzondere gelegenheden). Hoe lang ze daarin zit weet ze niet maar ze heeft het daar naar haar zin en hoopt ondanks drukte ermee door te gaan.
Volgende jaar november bestaat WeZoDo 40 jaar en van het bestuur heeft CBG opdracht gekregen om nu alvast te starten met de voorbereidingen.
Hoe die eruit gaat zien moet nog besproken worden.
Over sport, zij heeft vroeger veel mooie prijzen in de vorm van medailles gewonnen bij ZDZC (Zoetermeerse Doven Zwem Club). En later zat zij op damesvoetbal bij
VV Kerkwijk (Brabant) en daar werd ze 1 keer kampioen.

 

 

 

 

 

Bij allebei de sporten heeft ze een geweldige tijd beleefd.
Op het moment doet Lida niet aan sport maar ze heeft genoeg hobby’s zoals diverse creatieve bezigheden, op vakantie gaan, winkelen en uit eten.
Ook mag zij zich graag uitleven aan handlettering (kunst van lettervormen tekenen). Dit geeft haar echt de mogelijkheid om alledaagse stress te ontlopen en te ontspannen.

 

 

 

 

Wat betreft de vakanties, het maakt haar niet veel uit wat voor soort als zij maar kan relaxen en haar hoofd leegmaken.
Haar droom is om te reizen naar Azië, Malediven, naar verre landen om daar verschillende culturen te ontdekken.
Voor de rest, Lida voelt zich goed, is tevreden met haar leven en haar motto is:
Pluk de dag.

 Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann