Lettergrootte:

Aan de praat met JanWillem


71-jarige JanWillem is getrouwd met Willy Groenewegen.
Hij is geboren in Kamperzeedijk van gemeente Genemuiden.
Ze hebben 2 dochters, Amalia en Yvonne en 1 kleinzoon Mick van 8 jaar. Contacten met hen verlopen uitstekend, alleen communicatie met Mick gaat soms moeizaam want Mick praat binnenmonds maar kent gelukkig een beetje gebarentaal.
Ze vinden het steeds fijn als Mick komt en hij logeert graag bij hen.
JanWillem heeft 3 zussen en 2 broers en het is altijd gezellig als ze bij elkaar komen.
Op zowel zijn broer Harm als zichzelf heeft het water een bijzondere aantrekkingskracht. Dat is waarschijnlijk zo gegroeid doordat hun opa vroeger een turfschipper was. Harm, die in zijn werkzame jaren vaak gevaren heeft, is nu actief als vrijwilliger bij een ruim 100 jaar oude turfschip Vijf Gebroeders welk grondig is gerestaureerd. En JanWillem, een liefhebber van varen, vaart soms met hem mee.

JanWillem heeft een mooie herinnering aan een vaartocht vorige jaar met een groep doven. Ondanks het stormachtige maar vrijwel droge weer was het puur genieten.
JanWillem werd op 3,5-jarige leeftijd doof door hersenvliesontsteking.
Sinds een paar jaar is JanWillem een tevreden CI-drager (cochleair implantaat) want daardoor hoort JanWillem veel beter. Maar woorden verstaan blijft moeilijk.
Een klein minpunt van CI is dat hij daardoor wat meer evenwichtsklachten heeft.
Maar hij heeft er geen spijt van.
JanWillem en Willy hebben een drukke tijd achter de rug want onlangs zijn ze verhuisd van Leidschendam naar Voorburg.
In principe was JanWillem liever in Leidschendam gebleven maar omdat Willy last heeft van artrose was een verhuizing naar benedenwoning noodzakelijk.
Maar hij en ook Willy zijn uitermate tevreden met hun nieuwe huis.
Wat betreft zijn gezondheid, JanWillem voelt zich goed. Hij is genezen van maagkanker, ondervindt er geen last meer van.
Verder is hij 5 keer geopereerd aan adervernauwing in zijn been.
En nu gaat het, met behulp van medicijnen goed.
Het ouder worden vindt hij niet leuk want de tijd lijkt steeds sneller te gaan.
Bang voor de dood is JanWillem niet en hij heeft geen idee of er een leven na de dood is. Daar staat hij ook niet bij stil.
JanWillem heeft op Effatha in Voorburg gezeten, woonde daar intern.
Hij zat van kleins af aan samen met Willy in een klas bij Mr. Voortman en ze hadden toen een korte tijd verkering met elkaar.
In eerste instantie zat JanWillem op de mulo maar omdat hij te lui was om huiswerk te maken en voor een paar vakken slechte cijfers haalde moest hij daar weg.
Toen ging hij opleiding constructiebankwerker volgen.
Hij had het op Effatha redelijk naar zijn zin, alleen het eten daar kon hem niet altijd bekoren. En hij zat toen graag achter meisjes aan en had regelmatig korte verkeringen met hen.
Jaren later, als JanWillem en Willy van school af zijn, ontmoetten ze elkaar weer en bloeide de liefde weer op en zeiden ze later het jawoord tegen elkaar.
In het jaar 2021 hopen ze hun gouden huwelijk (50 jaar) te bereiken.
Na het behalen van het diploma ging JanWillem weer in Genemuiden wonen en werken als constructiemachinebankwerker. Later werd hij loodgieter. Omdat hij verkering kreeg met Willy, die in Leiden woonde, verhuisde hij daarheen en werd weer een loodgieter.
Jammer genoeg mocht hij toen niet meteen bij Willy wonen maar bij haar oma.
Pas na hun trouwen gingen ze voor het eerst samenwonen.
Omdat het werk als loodgieter hem niet beviel, ging hij werken bij Filmtechniek in Den Haag waar hij doorgroeide en ging werken met speciale effecten optica printer.

Daarna heeft hij nog een paar andere baantjes in de drukwereld gehad en zijn laatste functie was bij afdeling personeelszaken.
JanWillem is nu bijna 7 jaar met pensioen en dat bevalt hem uitstekend.
En hij heeft meer dan genoeg te doen.
Hij mag graag wandelen, fietsen en doet vrijwilligerswerk bij WeZoDo.
Daar doet hij aan schoonmaak, kleine klusjes en inkoop bij Sligro.
Dat schoonmaak iedere maandag van JanWillem, komt Willy goed uit, want ook op deze dag maakt ze haar hele huis aan kant en kan zij JanWillem (loopt in de weg) er niet bij hebben.
JanWillem kijkt ook graag naar Formule 1, soms naar voetbal en naar waargebeurde documentaires op tv.
Bij kaartclub De Sleutelstad in Leiden komt hij vaak klaverjassen.
Ook gaat hij 1 keer per maand, meestal met Willy naar bijeenkomsten van Zoetercontact op het Gebarenplein om gezellige te ouwehoeren, te drinken en eten.
Op vakantie gaan vindt hij ook leuk, heeft ook verre reizen meegemaakt en nu hij ouder wordt kiest hij liever voor vakanties dichterbij huis.
Al met al hoeft JanWillem dus niet te vervelen. En soms komt hij zelfs tijd te kort.
Wat betreft het vrijwilligerswerk, JanWillem heeft een prachtige staat van dienst opgebouwd gedurende circa 50 jaar.
Hij is begonnen als vrijwilliger in het toenmalige onderkomen aan de Blankaardflat waar hij drukwerk per stencil verzorgde en sindsdien is hij altijd vrijwilliger gebleven bij WeDoZo/WeZoDo, dus ruim 38 jaar lang.
Op het oude Gebarenplein aan de Nicolaasplein was hij samen met Gerard Bosman (ov) en Eduard Steegers onderhoudsman en draaiden ze bardiensten.
Ook zorgde hij daar voor drukwerk.
Aan die periode koestert JanWillem warme herinneringen want er was toen veel meer sprake van saamhorigheid, positieve sfeer en alles verliep soepeler.
Ook was hij jarenlang zowel op de oude als nieuwe Gebarenplein bestuurslid hoofd-beheerder.
Jaren eerder (voor periode WeDoZo/WeZoDo), bij doven voetbalvereniging Arentsburg en toenmalige Dovitel waar er informatiefilms en documentaires werden gemaakt over de doven, was JanWillem ook actief als cameraman en deed ook montagewerk.
Daarnaast was hij gediplomeerde masseur bij doven voetbalvereniging Arentsburg en ook tijdelijk bij de Nederlandse doven elftal.
Hij was zelfs een tijdje bestuurslid bij Arentsburg.
Over de huidige WeZoDo, JanWillem twijfelt nu of de aankoop van het Gebarenplein wel een verstandige keuze was. De opkomsten nemen af en door vergrijzingen en verhuizingen naar de Gelderhorst wordt dat nog minder. En voeg daar gebrek aan jongeren bij. JanWillem vreest voor de toekomst van WeZoDo.
Maar over het voortbestaan van de dovencultuur is hij positiever. Want of je nou een CI draagt en naar een horende school gaat, in zijn optiek blijven de doven via gebarentaal, een belangrijk onderdeel van dovencultuur, met elkaar communiceren.
Over het sporten, nu doet JanWillem er niet meer aan.
Maar vroeger heeft hij in de tweede elftal van Arentsburg gevoetbald onder leiding van Piet Berghuis (ov), getafeltennist bij Zwaluw ’60 en een blauwe maandag badminton in Zoetermeer gespeeld.
Hij denkt vooral met veel plezier terug aan periode Arentsburg, met name aan gezellige bijeenkomsten, dovencompetities en buitenlandse toernooien.
Een fragment in zijn herinnering was toen hij na afloop van de voetbalwedstrijd tegen de Hoekse Boys uit Zwolle naar huis reed, zijn motorblok losraakte.
De loszittende motor schokte heen en weer en het rit heeft niet veel langer moeten duren of het motorblok was eraf gevallen. Veder rijden kon uiteraard niet meer en zijn medepassagiers moesten toen liftend terug naar Den Haag.
Hijzelf ging met een leenauto terug naar huis.
Verder blijkt JanWillem heel aardig te kunnen schilderen en tekenen, iets wat hij in zijn jeugdjaren graag deed.
Over in de toekomst verhuizen naar de Gelderhorst, centrum voor doven ouderen in Ede, hij moet er niet aan denken om in een volledige dovenwereld te leven.
Hij zit liever tussen een gemengd gezelschap van horenden en doven.
Bovendien wil hij wonen in de nabijheid van de zee.
En die is in Voorburg dichterbij dan Ede.
Terugkijkend op zijn leven, JanWillem en Willy hebben een mooi leven en hopelijk blijft dat nog velen jaren zo.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann