Lettergrootte:

Aan de praat met Eric

Eric de Haas is een zelfstandige ondernemer met een eigen bedrijf “Klussenbedrijf H.J. de Haas” wat zeker binnen de dovenwereld een zeldzaamheid is.
46 jaar geleden zag hij voor het eerst het levenslicht in Amsterdam en is doof geboren en de oorzaak is erfelijkheid want zijn ouders waren allebei doof.
Van zijn vaderskant is iedereen binnen de familie nagenoeg doof maar bij zijn moeder is dat niet het geval.
Zijn moeder maakt het goed en Eric heeft nog een zus Fiona, die ook doof is. Hij heeft goede contacten met hen en een paar keer per maand zien ze elkaar.
Zijn vader Henny de Haas is 25 jaar geleden overleden en is vooral bij de oudere generatie bekend als een begenadigde voetballer die de meeste jaren heeft doorgebracht bij ADSV (Amsterdamse Doven Sport Vereniging) en een vaste waarde was in het Nederlandse doven voetbalelftal.
Daarnaast was Henny ook jarenlang een verdienstelijke voorzitter van KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en ook president van EDSO (European Deaf Sport Organisation).
Eric woont in Zoetermeer, is gescheiden en een alleenstaande vader met de zorg voor 5-jarige dochter Hera wat mede gezien het feit dat Eric een eigen bedrijf heeft een pittige taak is. Maar gelukkig gaat het Eric goed af en mocht hij eventueel verstek laten gaan, dan kan hij altijd een beroep doen op zijn ook in Zoetermeer wonende zus. Wat betreft zijn ex, sinds kort hebben ze een latrelatie.
Eric zat vroeger eerst op Ammanschool in Amsterdam en ging later naar Effatha in Zoetermeer waar hij op een internaat ging wonen.
Hij bewaarde goede herinneringen aan die periode maar de opleiding vond Eric matig want dat was onder zijn niveau. Hij herinnerde zich een voorval waarbij hij tijdens het crossbrommen een jongen heeft aangereden met als gevolg een fikse kwetsuur aan zijn been.
Ook vond hij het prachtig dat hij destijds met zijn vrienden op gebied van sport altijd won van de horenden.
Eric heeft vroeger ook gevoetbald bij ADSV (veld en zaal) maar heeft niet de genen van zijn vader geërfd want hij was niet zo goed als zijn vader, die het zelfs een tijdje tot Ajax (zonder contract) heeft geschopt. Hij herinnert zich nog steeds de verhalen over contacten tussen Johan Cruijff en zijn vader.
Zijn vervolgopleiding was KMBO (Kort Middelbaar Beroepsonderwijs) aan de
Da Vinci college. En door zelfstudie (hobby) heeft hij zich verder ontwikkeld op het gebeid van tegelen, loodgieten en elektra.
In zijn beginjaren werkte Eric bij diversen bedrijven als metselaar, timmerman en schilder.
Bij een van de bedrijven heeft Eric een behoorlijk ongeval meegemaakt want een zware kist met metalen erin viel van hoogte op zijn been met als gevolg een zware kniekwetsuur. Omdat het een fout was van een extern bedrijf heeft Eric schadevergoeding gekregen. Wat betreft zijn knie, Eric is gelukkig goed hersteld maar probeer met het oog op de toekomst zijn aangedane knie zoveel mogelijk te ontzien. Zijn knie vormt in ieder geval geen belemmering voor het uitvoeren van werkzaamheden.
Hij heeft ook een tijdje gewerkt bij Dove Kwasten, een bedrijf dat werkt met dove en slechthorende schilders. Maar vanwege onmin met de werkgever is de arbeidsrelatie beëindigt. Toen ontspon bij Eric het idee om een eigen bedrijf te beginnen en daar heeft hij zijn redenen voor zoals niet meer afhankelijk willen zijn van uitkeringen, dragen van eigen verantwoordelijkheid en het allerbelangrijkste, als zzp’er kon hij, rekening houdend met zorg dochter Hera zoveel mogelijk zelf de tijd indelen.
Op 12 augustus 2019 was het oprichting van “Klussenbedrijf H.J. de Haas” een feit.
Om klanten te werven deed Eric in het begin een beroep op Werkspot, een hulpmiddel voor ondernemers om klussen binnen te halen maar dat ging moeizaam vanwege de onderlinge concurrentie maar ondanks dat bouwde Eric van lieverlee een goede naam op en kon hij bogen op mond en mond reclame.
Verder maakt Eric handig gebruik van Facebook “klussenbedrijfhjdehaas” door daar foto’s van zijn klussen te plaatsen.
Zo kan iedereen het resultaat van zijn werk bekijken.
En op het moment gaat het goed. Zijn orderboek is voor de maanden oktober en november vol en in december deels.
Door opleidingen, praktijkervaringen en lessen van anderen kan Eric nagenoeg alles zelf doen (behalve stukadoren). Kortom, Eric is een allround vakman.

Voor grote klussen of om een klus bijtijds af te krijgen huurt hij weleens iemand in.
Daarnaast heeft Eric de beschikking over een eigen bus en een groot arsenaal aan gereedschappen. En als hij een bepaald gereedschap niet heeft, dan kan hij die, indien nodig huren.
Zijn werkgebied is in principe het hele land, in oktober zelfs in Duitsland (net over de grens) maar in verband met zorg dochter Hera gaat zijn voorkeur uit naar een reistijd van circa 1 uur. Maar mocht het verder weg zijn, dan kan er een opvang voor Hera worden geregeld.
De communicatie met zijn klanten gaat goed en als het problematisch verloopt dan zijn er voldoende hulpmiddelen zoals een speciale app op de telefoon die gesproken woorden in teksten omzet of een simpele papier en pen.
Eric merkt dat het inzetten van een tolk tijdens de persconferentie i.v.m. coronacrisis het begrip voor de doven heeft vergroot in de trant van dat men niet meer of minder afkerig is tegenover de doven. En dat is natuurlijk een pre voor zijn bedrijf.
Maar de coronacrisis heeft geleid tot sluiting van scholen en opvang wat inhield dat Eric voor zijn dochter maandenlang thuis moest blijven. Daardoor is hij 3 klanten kwijt geraakt en heeft Eric voor financiële ondersteuning een beroep moeten doen op BBZ (Besluit Bijstandsuitkering voor Zelfstandigen).
Maar gelukkig gaat het nu weer de goede kant op.
Wat betreft zijn administratie: Eric zorgt zelf voor klantenwerving en samenstellen van offertes.

De rest van zijn administratie laat hij over aan een boekhouder.
Eric verstaat zijn vak want zijn klanten zowel horenden als doven zijn allemaal tevreden over hem, getuige de louter positieve reviews.
En als er al klachten zijn, dan heeft dat betrekking op ingehuurde personeel maar gelukkig komt dat heel sporadisch voor. En die klachten worden ook opgelost.
Want Eric vindt het belangrijk dat de klanten voor meer dan 100% tevreden zijn.
Eric ontspant zich door naar films te kijken en computerspel te spelen en zijn hobby’s zijn bouwen van modeltreinen, paintballen en deelnemen aan rc buggy (bestuurbare auto’s) en hij is ook lid van R.C.C. Zoetermeer. (Radio Control Club)
En heel soms gaat Eric naar het Gebarenplein om onder genot van een drankje en een praatje te ontspannen.
Eerder nam Eric regelmatig deel aan mini-racebaan op het Gebarenplein bij Slot Racing Carrera Team maar vanwege ongunstige tijdstip en zorg Hera lukt het hem niet om hiervoor tijd vrij te maken.

Wat Eric zorgelijk vindt is dat er steeds minder mensen naar het Gebarenplein gaan en vraagt hij zich af hoe het moet met de toekomst van WeZoDo.
Over zijn eigen toekomst:
Op de eerste plaats komt natuurlijk de zorg voor dochter Hera.
Daarnaast droomt Eric van bedrijfsuitbreiding met maximaal 3 personeelsleden waarbij het de bedoeling is dat Eric mee gaat werken en het verkrijgen van een eigen bedrijfsruimte (kantoor, werkplaats en opslag).

 

 

 Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann