Lettergrootte:

Aan de praat met Beppie

Haar naam is Beppie Maljers-de Lange, geboren te Haarlemmermeer (nu Schiphol) en momenteel woonachtig in Alphen aan den Rijn, is 70 jaar oud. Zij is getrouwd met Wim Maljers en samen hebben ze 3 kinderen en 6 kleinkinderen in de leeftijd van 19 tot 10 jaar.
Daarvan zijn er 4 jongens en 2 meisjes.

Beppie kent Wim al heel lang want ze waren destijds klasgenoten en in 1969 kregen ze verkering en op 29 april zijn ze 48 jaar getrouwd.
Met hun gezondheid gaat het goed, alleen heeft Wim problemen met zijn ogen en Beppie met haar rug als gevolg van hernia. Beppie heeft van 1952 tot 1967 op Effatha te Voorburg gezeten en heeft opleiding UDO (Uitgebreide Doven Onderwijs) en IVIO (soort Mavo) gevolgd.

Omdat haar vader werkte in Groningen, verhuisde Beppie na haar schooltijd daarheen. Haar eerste baan was administratieve medewerkster bij Agrarische Unie te Groningen. Later stapte zij weer als administratieve medewerkster over naar een Elektriciteitsbedrijf in Groningen. Haar laatste baan was als gebarendocente voor doven op Effatha in Voorburg en later in Zoetermeer. Daar gaf zij les in NGT aan leerlingen in groepen van 1 tot en met 8.

Beppie is alweer 6 jaar gepensioneerd, vind het heerlijk dat ze meer tijd voor zichzelf en Wim heeft. Vervelen doet zij niet want zij heeft volop hobby’s zoals handwerken, puzzelen, spelletjes doen en wandelen. En daarnaast is Beppie nog steeds actief als gebarendocente want zij vindt het leuk om de horenden te leren hoe ze met doven kunnen communiceren en om hen kennis te laten maken met dovencultuur. Ongeveer 35 jaar geleden hoorde zij van vrienden voor het eerst van het bestaan van WeZoDo. Toen heeft zij besloten om als vrijwilliger actief te worden bij voorlichtingscommissie en later draaide ze ook bardiensten.

Vanwege haar werk en hernia moest zij in 1991 stoppen met vrijwilligerswerk. Sinds kort is ze als contactpersoon (A-persoon) bij handwerk café weer vrijwilliger. Daarnaast ligt het in de planning, dat Beppie met een paar anderen nieuwsvermeldingen gaan vertalen in gebarentaal en dat die films op de website van WeZoDo worden geplaatst.

Of het verstandig is, dat WeZoDo het Gebarenplein heeft gekocht, weet Beppie niet.

De veranderende dovenwereld, met dalende animo van de doven, door het steeds meer plaatsen van C.I. (Cochleaire Implantaat) en toenemende gebruik van internet, maakt het moeilijk om in te schatten hoe de toekomst van WeZoDo eruit ziet. En zij vindt het juist voor de toekomst belangrijk om de jongeren bij WeZoDo te betrekken. Daarom is het goed om te peilen wat de jongeren leuk vinden en waar hun behoeften naar uitgaan. Ook moet WeZoDo meer reclame maken voor de jongeren met de voor hun aantrekkelijke activiteiten.
Verder moeten de ouders van jonge dove kinderen meer betrokken worden.

Beppie vindt het voor het bestaansrecht van WeZoDo belangrijk dat het beleid wordt veranderd. Het beleid houdt ook in om nieuwe doelgroepen, waaronder de horenden bij WeZoDo te betrekken. Om de kansen daarop te vergroten is het volgens haar belangrijk om de zicht- en herkenbaarheid van WeZoDo te vergroten. Daarbij denkt Beppie aan een duidelijke aanwijsbord of vlag op de parkeerplaats. Dat kan een toevallige passant motiveren om het Gebarenplein binnen te gaan.

En de vraag is of het huidige bestuur beter kan worden vervangen door een nieuw, jonger bestuur, want frisse blikken prikkelen de organisatie om te vernieuwen en te veranderen. Alleen, waar haal je die nieuwe en jonge mensen vandaan?

Wat betreft de sfeer bij WeZoDo, zij vindt het wel iets beter gaan maar het kan altijd beter. Een knelpunt vindt zij, dat bij WeZoDo veel groepjesvormingen zijn. D.w.z. mensen gaan bij hun vrienden zitten en wie er niet bij hoort, wordt eigenlijk buitengesloten. Verder bewaart zij leuke herinneringen aan vrijwilligersuitjes.

Wat haar eigen toekomst betreft, gaat zij binnen niet al te lange tijd verhuizen naar Ede. Dit met de redenen, dat haar kinderen in de buurt wonen en ook vanwege de daar aanwezige dovencultuur. Verhuizing daarheen houdt vanwege afstand en haar leeftijd in, dat Beppie moet stoppen met vrijwilligerswerk bij WeZoDo. Al zullen zij en Wim af en toe langs komen om oude bekenden te zien.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann