Lettergrootte:

Aan de praat met Bas

Zijn naam is Bas Bonnier, huurt een huis van zijn ouders in Delft en is 30 jaar jong. Hij heeft geen relatie en kinderen. Bas is doofgeboren en de oorzaak is onbekend. Zijn ouders en jongere zusje verstaan het gebarentaal en de rest van de familie niet zo.

Hij heeft vroeger op Effatha gezeten in zowel Voorburg als Zoetermeer.
Hij beleeft mooie herinneringen aan Voorburg en in mindere mate aan Zoetermeer.

Want een verkrachtingszaak daar had een negatieve invloed op de sfeer. Het beleid werd strenger en er was sprake van minder vrijheid.
Bas heeft opleiding MBO 2 op gebeid van Zorg en Welzijn gevolgd.
Hoe graag Bas het ook wilt, hij heeft vaak gesolliciteerd maar hij heeft nooit een baan gehad. De oorzaak is waarschijnlijk dat de mensen onzeker zijn over hoe hij is.

Ondanks dat Bas niet werkt, verveelt hij zich niet. Hij heeft een hond, Raffa en gaat graag met hem op stap. Daarnaast doet hij veel vrijwilligerswerk en heeft hij een eigen bedrijf “De Dove Pieten”.

Hij is als vrijwilliger actief bij zowel Swedoro (Rotterdam) als WeZoDo (Zoetermeer).
Bij Swedoro draait hij bardiensten, is actief bij Swan Harbour, gericht op jongeren en geeft hij taalcursussen.
Ook bij WeZoDo draait Bas bardiensten en biedt hij ondersteuning aan de jongeren.

Wat betreft het werven van jongeren, bij Swedoro gaat het beter dan bij WeZoDo.
Het waarom weet Bas niet en daarnaar wil hij onderzoek doen.
Bas beseft: Geen jongeren = geen toekomst. Daarom wil Bas zich inzetten om jongeren voor WeZoDo te werven maar geeft het weinig kans van slagen.

Hij denkt, dat de hedendaagse jongeren liever thuis bezig met spelcomputers en op social media en dat het moeilijk is om daar verandering in te brengen.

In het verleden heeft Bas bij WeZoDo in het bestuur gezeten bij jongeren-commissie.
Maar omdat hij destijds niet lekker in zijn vel zat is hij daar al snel afgetreden.

Maar nu gaat het goed met hem en heeft hij zich kandidaat gesteld voor de vacante voorzitterszetel. Hij heeft hierover gesproken met het bestuur maar heeft tot dusver geen echte reactie ontvangen. En nu twijfelt Bas of het nog zin heeft vanwege de drie vacante bestuurszetels.

Anderzijds denkt Bas dat als er een jongere in het bestuur zit, dat dat een aantrekkende werking kan hebben op nieuwe jonge bestuursleden.
Vanwege drukte komt Bas de laatste tijd minder vaak naar WeZoDo en hij heeft ook nog rekening te houden met zijn hond Raffa.
Voor Sinterklaas koestert Bas warme gevoelens. Dat komt wellicht door zijn grootouders.
Ze speelden altijd voor Sinterklaas en zwarte Piet en toen ze waren overleden ging de familie daarmee door. En Bas ook maar dan voor de doven.

Bas maakt Sinterklaas-films, schrijft verhalen hierover en speelt toneel, een van zijn grootste liefhebberijen.
Op het moment is Bas bezig met een Sinterklaasintocht voor dove kinderen en hij is op zoek naar sponsors.
In het verleden is Bas 2 keer op televisie geweest. Een keer was dat bij het programma: “Je zal het maar hebben” om te laten zien wie hij is en wat hij heeft.

Een andere keer was dat bij een date-programma. Om te kijken of hij een relatie kan krijgen. Dat is helaas niet gelukt maar hij heeft er een vriendin aan overgehouden.
Wat betreft sport, daarin is hij niet actief maar kijkt af en toe wel naar sport op de televisie. Wat betreft beweging, Bas wandelt graag met Raffa. Daarnaast geeft hij Raffa veel aandacht en speelt graag met hem.

Vroeger had Bas een poes maar vanwege allergie kan dat niet meer en daar baalt hij van. Bas noemt zich een echte dierenvriend.
Verder is Bas dol op Turkije. Dat komt door zijn hier wonende Turkse vrienden. Ze hebben hem 5 keer meegenomen naar Turkije en daar heeft hij een warme band opgebouwd met dove Turken.

Een poosje terug was Bas in Turkije voor een bruiloft maar geheel onverwachts heeft hij besloten om daar een haartransplantatie te doen vanwege terugtredende haargrens. De behandeling in dat ziekenhuis was top en de haartransplantatie is goed gelukt.

Als hoortoestel heeft Bas een BAHA, een botverankerd hoortoestel, dat geluidstrillingen via beengeleiding overbrengt naar binnenoor.
De werking ervan kan gezien worden als een soort stemvork. Hij is tevreden over BAHA, kan het geluid beter horen maar het niet verstaan.
Het werkt in ieder geval beter dan met een gewoon hoortoestel. Vanwege kans op gezichtsverlamming is Bas niet geschikt voor CI.

Wat betreft zijn toekomstplannen: Zijn bedrijf “De Dove Pieten” zit momenteel aan huis vast en hij hoopt elders een ruimte hiervoor te vinden want hij vindt het niet fijn om vaak aan huis gekluisterd te zijn.Deel deze pagina:
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann